Judecătoarea Antonela Costache rămâne în arest. Curtea Supremă a admis recursul la decizia privind cercetarea sa în libertate

Judecătoarea Antonela Costache rămâne în arest. Curtea Supremă a admis recursul la decizia privind cercetarea sa în libertate
Publicat: 30/04/2013, 09:29
Actualizat: 28/07/2014, 17:40

Judecătoarea Antonela Costache rămâne în arest, magistrații Curții Supreme admițând recursul procurorilor la decizia Curții de Apel care decisese că poate fi eliberată pentru că nu sunt probe care să arate traficul de influență, a avut o conduită foarte bună și o activitate profesională de excepție, iar „moralitatea și legăturile strânse cu familia o vor ajuta să revină la viața normală”.

Instanța Curții de Apel București a decis, în 25 aprilie, ca judecătoarea Antonela Costache, de la Tribunalul București, să fie liberată provizoriu sub control judiciar, în dosarul în care este cercetată pentru că ar fi luat mită pentru intervenții în dosare. Instanța a dispus ca judecătoarea să nu se apropie de Tribunalul București și nici de martorii inculpații sau experții din dosar, înlocuind măsura arestării cu interdicția de a părăsi Bucureștiul sau județul Ilfov.

Direcția Națională Anticorupție a contestat decizia Curții de Apel București la instanța supremă, care a judecat luni recursul.

Judecătorul Stan Mustață, de la Curtea de Apel București, a arătat în motivarea deciziei din 25 aprilie că, în ce privește faptele de trafic de influență, sunt „suficiente elemente nelămurite” privind existența lor și „nu este administrată în mod direct nicio probă, prin care inculpata Costache Antonela Anemary să fi discutat (negociat) cu vreo persoană implicată în cauză, nu s-a probat că a luat bani”.

De asemenea, judecătorul Stan Mustață menționează în motivare că nu sunt probe directe care să arate că Antonela Costache ar fi acceptat primirea unor sume de bani pentru intervenții în dosare.

„Inculpata Costache Antonela Anemary nu a luat mită și a dat o soluție temeinică și legală în dosarul privind pe SD (Staicu Dinel, n.r.)”, a precizat judecătorul de la Curtea de Apel București.

În ceea ce privește o a doua faptă pentru care Antonela Costache a fost arestată preventiv, respectiv care ar fi fost comisă în februarie 2013, judecătorul a arătat că lipsesc, de asemenea, probele directe care să o incrimineze.

De asemenea, instanța a arătat că la luarea deciziei de liberare provizorie sub control judiciar a fost luat în considerare și rezultatul controlului Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii.

„Curtea apreciază că exemplul elocvent privind subiectivismul învinuitului SV (grefierul Sorin Vasilescu, n.r.) este acela că, deși acesta a afirmat că inculpata intervenea în sistemul Ecris – pentru a dirija unele dosare, totuși Inspecția judiciară a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, în urma controlului efectuat, că inculpata Costache Antonela Anemary a repartizat dosarele în mod aleatoriu, cu respectarea strictă a dispozițiilor R.O.O.I.J. Rezultatul controlului Inspecției Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii reprezintă o modificare majoră a indiciilor temeinice avute în vedere la momentul luării măsurii arestării preventive, în sensul diminuării forței probatorii a indiciilor respective”, a mai notat judecătorul Stan Mustață în motivare.

Totodată, instanța a arătat că în cele 40 de zile de când judecătoarea Antonela Costache se află în arest preventiv nu au apărut probe directe, ci „o serie de contradicții” între declarațiile denunțătorilor, inculpaților și martorilor.

În opinia judecătorului de la Curtea de Apel București, nu sunt date care să ateste că Antonela Costache ar putea influența martorii și experții din dosar sau că ar putea zădărnici aflarea adevărului prin alterarea unor probe sau distrugerea lor.

„Martorii audiați în cauză au dat declarații în sensul inexistenței vreunei suspiciuni referitoare la comiterea de inculpată a vreunei fapte penale. Pe cale de consecință, nu există posibilitatea zădărnicirii adevărului prin influențarea unor martori (….).Toate probele sunt în acest moment în custodia Direcției Naționale Anticorupție. Inculpata pusă în libertate sub supraveghere nu are nicio posibilitatea să altereze vreo probă”, se arată în motivarea Curții de Apel.

Judecătorul Stan Mustață a precizat că îndeplinirea acestor obligații este completată de circumstanțele personale, arătând că Antonela Costache „a avut o conduită foarte bună până în acest moment, a avut o activitate profesională de excepție, are încredințat spre creștere și educare un copil, a fost integrată social și moral, are legături strânse cu familia și membrii comunității în care trăiește”

„Moralitatea și legăturile strânse cu familia o vor ajuta să revină la viața normală și îi va da putere să respecte cu strictețe obligațiile și privațiunile unei stări de libertate provizorie sub control judiciar”, a adăugat judecătorul în motivare.

Judecătoarele Antonela Costache și Viorica Dinu de la Tribunalul București sunt în arest preventiv din 15 martie, fiind cercetate pentru luare de mită și trafic de influență pentru soluții în mai multe dosare, printre care și cel al lui Dinel Nuțu, fost Staicu. Acestea au fost suspendate din funcțiile de la Tribunalul București de către Consiliul Superior al Magistraturii.

Alături de judecătoarele Dinu și Costache au fost arestați Marian Stancu, fratele lui Dinel Nuțu, avocații Ileana Răducan, Daniel Costel Petre, precum și Marian Vasile, Angela Cîrlan, Marius Neagu și Ionela Carmen Dăncuță, pentru dare de mită sau cumpărare de influență

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție (DNA), în același dosar sunt cercetați Sorin Vasilescu, grefier arhivar la Tribunalul București, și Daniela Petre, soția avocatului Daniel Costel Petre.

Judecătoarele Dinu și Costache sunt suspectate că ar fi luat mită pentru a ajuta la eliberarea din arest a lui Dinel Nuțu și pentru a interveni și în alte dosare.

Viorica Dinu este cercetată pentru patru infracțiuni de trafic de influență, din care una în formă continuată, și luare de mită, iar Antonela Costache este acuzată de complicitate la infracțiunea de trafic de influență, luare de mită și trafic de influență, potrivit Direcției Naționale Anticorupție.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Schimbare pentru cei care au CONT LA BANCĂ. Decizia finală a fost luată chiar acum...
Pensii mai mari începând din toamnă. Cum se calculează și de ce acte ai nevoie
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×